Wordt het ‘Koning Willem I bos’ in de Zuidplaspolder een aanwinst voor onze leefomgeving? Laat uw mening horen op 10 mei 2023!

Redactie PMZ, 26 april 2023.

In het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder (MMZ)  is de aanleg van een bos bij de Moordrechtboog ingetekend. Dit Koning Willem I bos dient als groene buffer  tussen het 5e dorp en het netwerk van auto- en spoorwegen rond de Moordrechtboog.

Het bos krijgt een oppervlakte van ongeveer 100 ha. In het Masterplan zijn globale ideeën beschreven hoe het bos eruit zou kunnen zien: slechts enkele recreatieve en/of economische functies zijn er in geopperd. Duidelijk is wel dat de bestaande lintbebouwing langs de Middelweg blijft bestaan en mogelijk met nieuwbouw – buitenplaatsen – wordt uitgebreid.  

Een volwaardig ‘natuurbos’
Het Platform Mooi Zuidplas (PMZ) pleit voor een volwaardig bos dat ecologisch gezien de omliggende gebieden, zoals het weidevogelgebied Oostpolder, het moerasbos ’t Weegje en het Gouwebos, kan versterken. Een volwaardig bos heeft een eigen microklimaat (zomers koeler en in de winter warmer dan de omgeving), dat alleen duurzaam kan worden gerealiseerd door een evenwichtige opbouw met open stroken en een brede variatie in soort, leeftijd en grootte van de te planten bomen, struiken en  heesters. Van belang is dat het bos een ecologische ‘stepping stone’ kan vormen tussen de Krimpenerwaard, het Restveengebied en het Landschapspark De Rotte en het Bentwoud.
Recreatief zou wat ons betreft het Koning Willem I-bos alleen toegankelijk moeten zijn met ruiter-, wandel- en/of laarzenpaden en een enkel fietspad.

Gelegenheid om uw mening te geven.

Bent u ook van mening dat een ‘volwaardig natuurbos’ onze leefomgeving zal verbeteren dan roepen wij u op om dat kenbaar te maken tijdens de door de gemeente georganiseerde informatieavond.

Plaats             : Van der Valk Hotel.
Tijd                  : 10 mei 2023 van 19.00 uur (inloop) 19.30 – 22.00 uur. 
Aanmelden : www.zuidplas.nl/denieuwezuidplaspolder

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Landschap. Bookmark de permalink.

2 reacties op Wordt het ‘Koning Willem I bos’ in de Zuidplaspolder een aanwinst voor onze leefomgeving? Laat uw mening horen op 10 mei 2023!

 1. J.D.Dorrepaal schreef:

  Nog steeds een prima idee.

 2. Theo schreef:

  Een plan dat in ieder geval niet die voorgestelde naam verdient. Absoluut niet doen , waanzin.
  Zo’n plan verdient een naam die juist geassocieerd moet worden met natuur, ecologie, vooruitgang en herstel van landschap.
  Dat heeft niets met een feodaal figuur te maken.
  Van de plannen akers wordt inventiviteit verwacht, vooruitgang en natuurbehoud, met voor functies voor de gebruiker, de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *