MZW13 – IJsselpadwandeling (25 Km)

In 2019 zal het Hollandse IJsselpad uitgebreid worden. De uitbreiding loopt vanaf de Waaiersluis in Gouda naar de uitmonding van de Hollandse IJssel in de Nieuwe Maas bij de Stormpolder in Krimpen aan de IJssel. Maar u kunt deze mooie wandeling langs de steeds breder en drukker wordende rivier nu al lopen! Deze wandelroute is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, Platform Mooi Zuidplas en TeVoet. Zij hebben toestemming gegeven om de route als MooiZuidplasWandeling alvast aan te bieden.

De Snelle Sluis bij Moordrecht

Let op: deze dagwandeling is 25 Km lang waarvan een behoorlijk deel onverhard, dus een pittige uitdaging!

De wandeling begint bij de Waaiersluis in Gouda, gaat over de Julianasluizen, en dan zoveel mogelijk buitendijks door Moordrecht, Nieuwerkerk en Capelle. Dan over de Algerabrug verder naar de halte Stormpolder van de waterbus.

Routebeschrijving afdrukkenMZW13 – IJsselwandeling (25 Km)

Praktisch
De route heeft onverharde delen. Lichte wandelschoenen (klasse A) worden aanbevolen. Rolstoelers kunnen niet precies de aangegeven route doen, maar er zijn goede voordehandliggende alternatieven. Honden kunnen mee.
Parkeren kan langs de Goejanverwelledijk vlakbij de Waaiersluis.
NS Gouda Goverwelle (alleen sprinters) is 1,5 Km lopen vanaf het beginpunt, NS Gouda (ook intercity’s) is 2,6 Km lopen. Bus: op 750 m halte Estafetteweg, Arriva bus 3. Deze rijdt tussen NS Gouda en NS Goverwelle.

Beschrijving
Neem vanaf de Waaiersluis westwaarts, naast het elektra-gebouwtje, het Jaagpad van Ooijen langs de Hollandsche IJssel dat achterlangs de begraafplaats De IJsselhof loopt (let op dat het pad door hoogwater in de rivier soms niet of lastig begaanbaar kan zijn). Kom uit op de Goejanverwelledijk, linksaf. Rechtdoor onder de Haastrechtsebrug door, Struinpad. Bij de parkeerkade Nieuwe Veerstal doorsteken naar de Schielands Hoge Zeedijk. Volg vanaf hier de met geel-rode pijlen aangegeven knooppuntenroute > 53 – 84 – 85 – 82 – 71- 70 – 60 – 66 – 61 – 67 – 59 – 30 – 11 – 53 – 46 – 69 – 79 – 15 – 40 – 21 – 23 – 22: Halte waterbus.

Vanaf de Waterbus heeft u uitzicht op de van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas. Vlak daarvoor is het punt waar de IJssel in de Nieuwe Maas uitstroomt. U kijkt dus uit over het eindpunt van de IJssel!

Voorzieningen op dit punt: Parkeren, Halte waterbus (Dordrecht-Rotterdam), Halte bus (94 naar busstation Krimpen/Capelsebrug), Lunchroom, Parkje, Modeltreinbaantje.

Landelijk alternatief via Tiendweg
Neem vanaf de Waaiersluis westwaarts, naast het elektra-gebouwtje, het Jaagpad van Ooijen langs de Hollandsche IJssel dat achterlangs de begraafplaats De IJsselhof loopt (let op dat het pad door hoogwater in de rivier soms niet of lastig begaanbaar kan zijn). Kom uit op de Goejanverwelledijk, linksaf. Ga onder de Haastrechtsebrug door, rechtsaf via de trap omhoog en de brug oversteken. Neem het voetpad rechtsaf. Volg de geel-rode pijlen naar knooppunt 68, rechtsaf via Gouderaksedijk – linksaf Veenweidepad naar 67 – 81 – 83 – 82 en vervolg zoals bij de standaardroute vanaf 82.

2 reacties op MZW13 – IJsselpadwandeling (25 Km)

 1. Peter Elderson schreef:

  In januari en februari hebben we met een flinke groep mensen deze wandeling in twee delen gedaan. Opvallend is hoe enorm gevarieerd de Hollandse IJssel is, hoe het karakter telkens verandert, en wat een belangrijke rol hij speelt in het menselijk doen en laten.
  We hebben wel een paar tips verzameld voor het toekomstige uitgebreide Hollandese IJsselpad. In Gouda richting Julianasluizen is een groener alternatief gewenst. En aan het einde in de Stormpolder loopt de route door een groot industrieterrein, dat kan beter vervallen! Wel kom je dan langs het einige punt waar je daadwerkelijk zicht hebt op de pier die precies de lijn aangeeft waar de Hollandse IJssel in de Nieuwe Maas uitstroomt. Of omgekeerd, bij hoog water!
  Het eindpunt, het plantsoentje met modelspoorbaantje en horeca bij de halte van de waterbus is wél de moeite waard, voor wie na deze etappe nog puf heeft.

  Vooruitlopend op de opening van het Hollandse IJsselpad deel 2 zal de wandelwerkgroep Mooi Zuidplas het laatste stuk vast aanpassen.

 2. Agnes schreef:

  We hebben de route vanuit Nieuwerkerk naar Gouda gelopen en vonden de route vrij slecht aangegeven staan, maar met wat creativiteit een mooie wandeling gemaakt. Het vele onverharde hebben wij gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *