Routebeschrijving MZW09 – Dorpswandeling Nieuwerkerk aan den IJssel (5 of 8 Km)


Start op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan de IJssel.

De hoofdletters verwijzen naar interessante punten waarover extra informatie beschikbaar is.

1. Loop westwaarts (met het winkelcentrum De Reigerhof in de rug) weg, het met bomen omzoomde Raadhuisplein af. Steek over bij het zebrapad. Neem het fietspad tussen de huizenrij. Aan het eind rechtsaf op het pad van de Oostringdijk, onderaan de dijk van de Ringvaart. Krul na het sportveldje linksom de dijk op naar de witte ophaalbrug (A). Vóór de ophaalbrug scherp rechtsaf het fietspad volgen. (Je kan ook het halfverharde voetpad onderaan de dijk blijven volgen. Daarna kan je een stukje over een graskade, tot je uiteindelijk toch links de dijk op moet!).
Aan de linkerkant passeer je de Gele brug (B), aan de rechterkant staat daar het beeld van de Polderjongen (C).

Even verderop zie je aan de overkant van de Ringvaart de mooi gerestaureerde gevel van de vroeger Coöperatieve Landbouwvereniging (L).

2. Na het viaduct rechtsaf het voetpaadje nemen, steek de weg over naar het Bostelpad. Krul mee onder de ringvaart door. Bovengekomen, steek de Bostelweg over, dan rechtaf op het fietspad, dan onder het viaduct door naar de Kerklaan. We komen nu in het oude dorp.

3. Na het viaduct meteen rechtsaf De Dreef op. Aan het eind linksaf (blijft De Dreef). Steek de Dorpsstraat over naar de Schoolstraat. Aan de linkerkant, neem (links van Installatiebedrijf De Jong) linksaf het Ringslootpad naar boven. Vanaf het bruggetje zie je rechts en links de oude Ringsloot. (D) Na het bruggetje rechtsaf het wandelpaadje nemen. Aan het eind bij het pleintje linksaf (Bakkerijstraat) tussen de huizen door.

4. Ga linksaf op de Dorpsstraat, dan gelijk rechtsaf het voetstraatje tussen de winkels door nemen. We lopen nu rond de Oude Kerk van Nieuwerkerk (E). Aan het eind rechtsaf Torenstraat. Kom uit op de Kerklaan, ga rechtsaf. Volg de Kerklaan door het oude dorp heen.

5. Zodra links de huizen ophouden, rechtsaf het voetpad naar beneden nemen (Schoolstoep). Onderaan linksaf de Schoolstraat op. Steek aan het eind schuin naar links over, de Schoolstraat gaat daar verder langs de Montessorischool en de Vijver. Kom uit op de Ingenieur Leeghwaterstraat. Neem gelijk het pad links (voorheen het Kleuterpad). Je komt uit op de rotonde. Aan de linkerkant zien we de Waterdrager: het aquaduct waarmee de Ringvaart over de Batavierlaan gaat.

6. Steek de rotonde over in de richting van het station. We komen bij het beeldje van de Kruister (M), voor het geheel herbouwde gebouw De Batavier (N). Loop naar rechts langs de Batavier, dan linksaf langs het ‘ organisch’  gebouwde hospice van Alberts en van Huut, http://www.architectuur.org/alberts.php. Aan het eind linksaf de brug over naar het NS station. Bij de Kerklaan rechtsaf onder het station door. Volg weer de Kerklaan.

Een paar honderd meter verderop staat de gedenknaald bij de oude begraafplaats (F), (G).

7. Verder op de Kerklaan, kort voor de provinciale weg (Schielandweg),  steken we over naar eetcafé Perron (voorheen Cartoons). Dit is gevestigd in het verbouwde oude Stationnetje (I). Steek de Schielandweg over. Omkijkend naar Perron kun je nog zien waar vroeger het perron was.

8a. 5 Km wandeling: neem het straatje links langs Perron (Zouterijweg). Neem linksaf het fietspad over de ophaalbrug.  Ga dan verder bij 11.

8b. 8 Km Wandeling: Aan het eind van de Kerklaan linksaf de ‘s-Gravenweg op (J). Volg deze de dijk op (Kortenoord), naar de korenmolen Windlust (K). Neem schuin tegenover de molen de trap naar onder de dijk, dan rechtsaf de dijk volgen op het fietspad. Je gaat onder het Francoisviaduct door.

9. Na de waterzuivering linksaf op de van Gennepweg. Neem het 1e weggetje rechts, dan linksaf het eerst halfverharde, dan onverharde voetpad. Kom uit bij de Ringvaart. Neem het kettingpontje (zelfbediening) over het water naar het terrein van de Scouting. Rechts zie je over het hek de graskade die naar Moordrecht leidt (dit is onderdeel van LAW6). Wij gaan echter linksaf en volgen het fietspad.

10. Steek de rotonde over in de richting van de spoorlijn, dan linksaf het fietspad nemen.  Draai mee naar rechts (IJsermanpad) maar neem dan het voetpad scherp linksaf naar het water. Volg het voetpad en ga aan het eind rechtsaf de Kleinpolderstraat op. Ga ca 500 m verderop linksaf tussen de huizen door. Volg daarna het fietspad rechts van het water. Aan het eind rechtsaf op de Oostringdijk langs de Ringvaart.

11. Volg het fietspad onder het NS station door en over de Waterdrager. Daarna rechtsaf het voetpaadje naar beneden nemen, even rechtsaf en dan linksaf het fietspad tussen de huizen door. Kom weer uit op het Raadhuisplein.

Eén reactie op Routebeschrijving MZW09 – Dorpswandeling Nieuwerkerk aan den IJssel (5 of 8 Km)

  1. Arthur schreef:

    Leuke gedetailleerde route met leuke wetenswaardigheden. Aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *