MZW06 – Rondwandeling Moerkapelle (8 km)

Een wandeling door de polder De Wilde Veenen of De Honderd Morgen met eventueel als extra een stukje door het Bentwoud.

102 Uitzicht op Polder de Wilde VenenPolder De Wilde Veenen wordt aan de westzijde begrensd door de Rotte. Daar is ook de bron van de Rotte gelegen. Verder loopt u aan de westzijde langs een oude molengang van 7 molens.

De molens zijn alle bewoond en hebben geen functie meer. Het polderpeil is 6 meter beneden NAP, de Rottedijk ligt 5 meter hoger.

Aan de noordzijde van de polder kijkt u uit op het Bentwoud, als u wilt kunt u daar ook een stukje van meepikken. De wandeling voert u terug naar Moerkapelle via de Middelweg, waar enkele boerderijen zijn gelegen en een kersenplukkerij.

De wandeling loopt door een rustige omgeving met weinig verkeer. Zowel west-, noord- als oostzijde bevatten mooie uitzichtpunten en bieden vogelaars veel mogelijkheden. Aan de zuidzijde is in de verte de hoogbouw van Rotterdam en Nesselande te zien, aan de westzijde Zoetermeer.

Routebeschrijving

Gratis parkeergelegenheid in de Moerdijkstraat (buiten blauwe zone). Loop even terug naar de Dorpsstraat, aan uw rechterhand ziet u de dorpskerk van Moerkapelle. Hier start de wandeling.

 1. Tegenover de Hervormde Kerk de Kerkstraat inlopen. Deze volgen en voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente rechts en meteen weer naar links. Loop langs de kerk en loop schuin links de Hollevoeterlaan op.

 1. Aan het einde van de Hollevoeterlaan op de T-splitsing gaat u even naar rechts en vervolgens meteen naar links het fietspad op. Deze volgen, inclusief de bocht naar links.

 1. Bij 1e kruising met een weg naar rechts, deze volgen. Dit is het fietspad naar Bleiswijk en Zoetermeer. Dit fietspad volgt u tot de kruising met de Rottedijk. Op deze hoek staat een informatiebord met uitleg over de polder.

 2. Voor de (Hollevoeter)brug gaat u rechts de Rottedijk op. Halverwege de Rottedijk ziet u de oorsprong van de Rotte, met de molen ‘de Oorsprong’.

5. Aan het eind van de Rottedijk de weg vervolgen over grasland (ongeveer 250 m onverhard). In de verte ligt de boerderij Het Land van Belofte (wikipedia). Bij een hek gaat u naar rechts de verharde weg op, tot een driesprong.

6. Dan links de Herenweg op. Doorlopen tot vlak voor de boerderij aan de Noorddijk. Volg het fietspaadje links om op de Noorddijk/het Bentwoudpad uit te komen.

f 6.jpg

7. U kunt hier kiezen (7a of 7b) rechtsaf de Noorddijk/Bentwoudpad te volgen of linksaf te gaan en een rondje door het Bentwoud te lopen. U komt dan een stukje verder ook weer op de Noorddijk uit. Het is deels onverhard dus als het recent veel geregend heeft is waterdicht schoeisel wel aan te bevelen.

7a. Naar rechts de Noorddijk/Bentwoudpad volgen, tot een driesprong met ANWB-paal waarop naar rechts Moerkapelle 2 km staat aangegeven. Dit pad komt na 100 m uit op de Middelweg.

7b. Naar links de Noorddijk/Bentwoudpad volgen tot u over de dam rechts het Bentwoud in kunt. Volg de route zoals die hieronder is weergegeven totdat uw weer op de Noorddijk bent en bij de Middelweg rechtsaf kunt.

8. Volg de Middelweg tot het eind. Meteen na het gemeentebord Moerkapelle gaat u rechtsaf, de Sportlaan op. Deze volgt u tot u niet verder kunt. U gaat even naar links de dijk op en meteen weer naar rechts, dit is de Oranjestraat. Deze loopt u uit naar het centrum van Moerkapelle.

Meer informatie

 1. Moerkapelle in de wikipedia
 2. Ontstaansgeschiedenis van Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud Verlaat
 3. Groene Hart Archieven – Moerkapelle
 4. Hervormde kerk Moerkapelle
 5. Beeld De Vervener (zie foto), hoek Herenweg – Raadhuisstraat (links van de kerk)
 6. Polder de Wilde Veenen en haar molens
  Zie ook boek van K. Termorshuizen, De Rotte – van Wilde Veenen tot Wereldhaven, Uitgever
  ij Wanders, 2013
 7. Land van Belofte
 8. Bentwoud

Openbaar vervoer

Arriva, lijn 177 (Zoetermeer – Gouda vv).
Halte op de kruising van Herenweg/Noordeinde – Moerkapelse Zijde/ Bredeweg

GPX Bestand

3 reacties op MZW06 – Rondwandeling Moerkapelle (8 km)

 1. Eric schreef:

  Is de oorsprong vsn de Rotte bij punt 4 nu Moerkapels of Bleiswijks grondgebied?

 2. PMZ schreef:

  De oorsprong van de Rotte bij de molenstomp van de molen de Oorsprong (Rottedijk 14) ligt op de grens van de Gemeente Zuidplas ( w.o. Moerkapelle) en de gemeente
  Lansingerland (w.o. Bleiswijk)

 3. Rick van Dijk schreef:

  Bij het onverharde stuk in de route staan waarschuwingsborden ‘pas op voor de hand’ alsof je daar niet mag wandelen. Maar is dat ook zo? Het komt in elk geval erg onvriendelijk over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *