MZW02 – Routebeschrijving rondwandeling Laagste punt van Nederland (11 km)

De route loopt voor een groot deel via het wandelnetwerk. U loopt van knooppunt naar knooppunt en volgt daarbij de oranje-rode pijltjes. De route via knooppunten is
69-71-la Oost Buurtstr.-ra Ambachtssteeg-ra Dorpsstr.-70-dijk af Emmastr.-ra/links aanhouden Pr Margrietstr-na water ra voetpad-ra/la Bernhardbrug-la Westringdijk-60-66-61-44-68-69

Vertrek bij de bushalte (buslijn 190, halte “Sluislaan”) van de Smidse in de Koningin Julianastraat in Moordrecht. Let op: het is een blauwe zone max 2 uur, te beginnen op het volgende halve of hele uur. Dat is nét voldoende voor als u het in 1 ruk in marstempo uitloopt, maar in de meeste gevallen redt u dat niet. Er zijn  ook parkeerplekken voor en net over de kanaalbrug. Bij de kanaalbrug staat wandelknooppunt 69.

Ga vanaf de Smidse rechtsaf, met de sloot aan uw linkerkant. Rechtsaf: Kerklaan richting Dorpskerk. Bij het Kerkplein (wandelknooppunt 71) linksaf de Oost Buurtstraat in. Neem na ongeveer 100 meter bij huisnummer 12 rechtsaf de Ambachtssteeg naar boven. Boven rechtsaf de Dorpsstraat in. Neem na 100 meter (wandelknooppunt 70) aan de linkerkant een kijkje op de Veerstoep bij de veerpont.

Ga verder op de Dorpsstraat en rechtdoor het Westeinde op, langs het oude gemeentehuis aan uw rechterkant. Voorbij de grote vijver, direct na (aan uw linkerkant) het grafmonument,  naar rechts de dijk af via het voetpaadje naar de Emmastraat. Volg de Emmastraat in dezelfde richting. Rechtsaf de Prinses Margrietstraat in en links aanhouden om op de Prinses Margrietstraat te blijven.

Neem voorbij de sloot vóór de huizen rechtsaf het voetpad. Aan het einde rechtsaf, Koningin Julianastraat. Linksaf de Bernhardbrug over, dan meteen linksaf de Westringdijk op. Links aanhouden en de ringvaart volgen (wit-rode markering van het Grote Rivierenpad).

Buig met de weg mee onder het Abraham Kroes-gemaal door tot aan de groene visheveltrap aan uw rechterkant. Helaas kunnen we hier niet verderkomen! Draai om en volg de weg terug tot aan het bruggetje, steek hier over en sla rechtsaf. Einde rechtsaf, fietspad langs de rivierdijk. Bij wandelknooppunt 66 rechtsaf en volg de route dmv het trekpontje naar 61. Rechtsaf over het hek, volg de graskade to bijna het einde, dan linkls door het weiland en over het hek linksaf de Tweede Tochtweg op. U kruist na ca 700 m de spoorlijn. Aan het einde bij wandelknooppunt 44 rechtsaf, Parallelweg Zuid. Let op, dit is een weg met snelverkeer; loop waar mogelijk in de grasberm! Bij de ingang van Van Vliet Trucks komt u langs het Monument Laagste Punt. Ca 250m verderop staat een informatiebord Laagste Punt. (Het Laagste Punt zelf ligt aan het eind van de smalle strook land die links naast het informatiebord richting de spoorlijn gaat. Helaas is dit verboden toegang!)

Ga ongeveer 300 meter verderop rechtsaf de Spoorweglaan op. U kruist het spoor. Aan het eind linksaf de Oude Spoorbaan op. Na een bruggetje wordt de Oude Spoorbaan een fietspad. Ga vlak voor de bebouwing bij wandelknooppunt 68 rechtsaf, slinger mee naar links en naar rechts, u komt uit op het fietspad langs Middelweg. Volg het fietspad ca 1 Km tot de brug van de ringvaart (wandelknooppunt 69).

Na de brug rechtsaf de Koningin Julianastraat in. U komt uit bij het beginpunt bij de Smidse.

3 reacties op MZW02 – Routebeschrijving rondwandeling Laagste punt van Nederland (11 km)

 1. Jaap Rook schreef:

  Aan het begin wordt gesuggereerd dat er op de Smidse genoeg parkeerplaatsen zijn. Let op: Het is wel een “blauwe zone”

 2. PMZ schreef:

  Let op: De graskade vanaf het gemaal tot aan de Tweede Tochtweg is in de praktijk niet doorgankelijk! De LAW is om die reden omgelegd via het fietspad langs de IJsseldijk.

  • PMZ schreef:

   De MooiZuidplasWandeling is nu ook aangepast. In plaats van de afgesloten graskade is nu de graskade tussen de scouting bij Nieuwerkerk aan de IJssel en het gemaal in de route opgenomen. De route is daardoor wel wat langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *