Maak natuurinclusief bouwen de standaard in Zuid-Holland

De Natuur- en milieufederatie Zuid Holland heeft een publicatie uitgegeven over natuurinclusief bouwen. De federatie roept daarin woningcorporaties, projectontwikkelaars, architectenbureaus en gemeenten op om bouwprojecten natuurinclusief te maken.

Foto: Rob Belterman.

Bij natuurinclusief bouwen worden er in en om gebouwen maatregelen genomen waar lokale natuurwaarden van profiteren.
Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ingebouwde nestgelegenheid voor gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen.

Door dit soort maatregelen standaard in het ontwerp van gebouwen op te nemen profiteert de natuur en wordt de leefomgeving voor mensen aantrekkelijker en interessanter.

Kansen voor natuur
Een relatief groot deel van Zuid-Holland bestaat uit bebouwd gebied. Naast de natuurgebieden en het agrarisch gebied is ook deze bebouwde omgeving van belang voor biodiversiteit. Sommige soorten zoals de gierzwaluw zijn voor hun nesten zelfs volledig afhankelijk van gebouwen. Gebouwen worden echter steeds beter afgewerkt en geïsoleerd waardoor de aanwezigheid van rust- en nestplaatsen niet meer vanzelfsprekend is. Maar door hier bewust rekening met te houden bij (ver)bouw kunnen veel kansen gecreëerd worden voor natuur in de bebouwde omgeving. En kunnen bewoners genieten van natuur direct bij hun huis.

Publicatie geeft inspiratie
In de publicatie wordt uitgelegd wat natuurinclusief bouwen precies is, voor welke soorten die in Zuid-Holland voorkomen dit voordelen op kan leveren en op welke manier verschillende partijen maatregelen kunnen nemen om natuurinclusief bouwen verder te brengen. Ook worden in de publicatie voorbeelden gegeven van bouwprojecten die natuurinclusief zijn en van gemeenten die natuurinclusief bouwen al hebben opgenomen in hun beleid. Met de publicatie worden woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten en gemeenten hopelijk geïnspireerd om samen aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en dit zo de standaard werkwijze te maken in Zuid-Holland.

De publicatie is hier te vinden.

(Bron: www. milieufederatie.nl   –  3 september 2019)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Flora en fauna, Landschap. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *