Instituut voor natuureducatie (IVN) zoekt gemeenten voor een tiny forest

IVN wil samen met gemeenten, buurtbewoners en tuineigenaren 100 Tiny Forests realiseren.
Een Tiny Forest in de achtertuin of in de openbare ruimte? Het kan allebei! Hieronder lees je hoe.

Wat is een Tiny Forest? 
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden kansen om klimaatproblemen tegen te gaan. En meer natuur in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en een rustpunt voor stadsbewoners. Zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.
Effecten
• Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
• Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
• De aanleg van Tiny Forest vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
• Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is.
Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur met elkaar te verbinden.

(Bron: tinyforest.nl)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws. Bookmark de permalink.

2 reacties op Instituut voor natuureducatie (IVN) zoekt gemeenten voor een tiny forest

  1. THEO de Vlaming schreef:

    Lijkt mij een prachtige kans voor mens en natuur in Recreatiegebied Hitland noord.
    Een deel van het bos in noord Hitland vlakbij de volkstuinen en het parkeerterrein is een uitgelezen plek voor dit Tiny Forest project. Bovendien kun je in de het steenoven complex een bezoekers- en educatiecentrum realiseren. Door een goede samenwerking van de naastliggende partijen kun je een boost geven aan de bewustwording van de natuur en de betrokkenheid van de burgers in het Hitland gebied. De stichting steenoven Klein Hitland wil daar wel in mee werken.
    THEO de Vlaming
    vz stichting Steenovens klein hitland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *