De dorpen in de Zuidplaspolder

Algemeen
In de Zuidplaspolder en aangrenzende polders liggen de dorpen Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Waddinxveen en de buurtschappen Ver Hitland en Oud Verlaat. Alleen Waddinxveen heeft nog een eigen gemeentebestuur. De overige dorpen en buurtschappen zijn sinds 2010 gefuseerd tot een gemeente:  de gemeente Zuidplas.

Door de aanwezigheid van de Ringvaart om de Zuidplaspolder, die de dorpen met elkaar verbindt, kun je nog steeds overeenkomsten zien die te maken hebben met de geschiedenis van het landschap. De geschiedenis van deze dorpen is altijd verbonden geweest met de strijd tegen het water.ringvaart 5

Na de inpoldering en verkaveling van de polders hebben de dorpen zich veelal tot agrarische gemeenten ontwikkeld waarbij landbouw, veeteelt en tuinbouw in eerste instantie de belangrijkste economische activiteiten waren. Later hebben de dorpen een eigen identiteit gekregen.
Op de volgende sub-pagina’s wordt ieder dorp beschreven met vermelding van een aantal bezienswaardigheden in de vorm van een (rijks)monument of karakteristiek pand.
Moordrecht
Nieuwerkerk aan den IJssel
Zevenhuizen
Moerkapelle
Waddinxveen

Ook is er video door de gemeente gemaakt waarin een korte impressie wordt gegeven van de vier dorpen en hun bijzonderheden. Klik hier

Bronvermelding.
De informatie op deze pagina en subpagina’s is onder andere ontleend aan de volgende bronnen:

  • Het boek Thuis in Zuidplas, Van Polder tot Gemeente, uitgegeven door de gemeente Zuidplas ter gelegenheid van de fusie op 1 januari 2010 tussen de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen/Moerkapelle. Het boek is destijds aan iedere inwoner in de nieuwe gemeente Zuidplas ter beschikking gesteld.
  • Groene Hart Archieven (www.groenehartarchieven.nl)
  • Monumentenregister (http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/main.php)
  • Het boekje “Van Cortland tot Zuidplaspolder” (Uitgegeven in 1981 bij de vestiging van Rhiwa-hartomex BV in de Zuidplaspolder)
  • Het boekje “Lopen op dik water” van Herman Vuijsje en Marian van de Veen-van Rijk (Uitgegeven door Uitgeverij Open Kaart, Den Haag, 2007)

Foto’s
De meeste foto’s op deze subpagina’s  zijn onder andere beschikbaar gesteld door Thom Demmenie, Rob Belterman en leden van het Platform Mooi Zuidplas.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *