De toekomst van het Restveengebied tussen Nieuwerkerk en Moordrecht.

De zoektocht om anders om te gaan met bodemdaling in het Restveengebied wordt voortgezet.Bodemdaling-header

Naar aanleiding van de bevindingen over de haalbaarheid van andere gebruiksvormen vervolgden bewoners en ondernemers uit het Restveengebied Moordrecht het gesprek met de vertegenwoordigers van de gemeente, provincie en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Directe aanleiding voor het vervolggesprek waren de resultaten van het onderzoek dat door Sweco en WER is uitgevoerd naar de levensvatbaarheid van mogelijke andere vormen van gebruik in Restveen.

Omgaan met bodemdalingsproblematiek
Al langer voeren betrokkenen gesprekken met elkaar over hoe om te gaan met de bodemdalingsproblematiek. Voortzetting van de traditie van het regelmatig verlagen van het waterpeil loopt tegen fysieke en financiële grenzen op, wat het bestuurlijk en maatschappelijk niet langer te verantwoorden maakt om daarmee door te gaan. Er is niet één pasklare oplossing. Alle betrokkenen zullen moeten zoeken naar een voor hen, individueel, passende oplossing. De betrokken overheden ondersteunen deze individuele processen van aanpassen waar mogelijk. Het onderzoek naar de levensvatbaarheid naar andere gebruiksvormen is een voorbeeld daarvan. Onderzochte vormen zijn onder andere zonne-energie, waterberging, recreatie, natte teelten.

Gebiedsmanager
Gemeente Zuidplas, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland – gaan voor concrete initiatieven van ondernemers een Gebiedsmanager Restveen inzetten. Deze is beschikbaar voor iedereen om gesprekken mee te voeren over zijn of haar situatie en wensen of plannen. Bovendien heeft deze persoon ook korte lijnen naar bestuurders en binnen de drie overheidsorganisaties om zo mogelijk onnodige hindernissen te slechten en bij te dragen aan het versnellen van de realisatie van de initiatieven.

Werkbezoek Rijk
Dat ook het Rijk de ernst van de bodemdalingsproblematiek ziet blijkt uit het bezoek van minister Schouten (LNV) en staatssecretaris van Veldhoven op 12 februari 2018 aan de boerderij Van Zuijlen om zich te informeren over bodemdaling en waterpeilbeheersing.

(Bron: www.zuid-holland.nl, 16 februari 2018)

Voor nadere informatie klik hier. Op deze site zijn ook diverse rapporten en documenten in te zien en te downloaden.

(Bron: www.zuid-holland.nl, 16 februari 2018).

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Flora en fauna, Landschap, Milieu, Recreatie. Bookmark de permalink.

Eén reactie op De toekomst van het Restveengebied tussen Nieuwerkerk en Moordrecht.

  1. Adri den Boer schreef:

    MooiZuidplas hanteert kop ‘ Restveengebied tussen Nieuwerkerk een Moordrecht’, terwijl de provincie zegt ‘Het zogeheten Restveengebied is een drooggemalen poldergebied ten noordwesten van Moordrecht in de Zuidplaspolder.’ Svp afstemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *