De ‘Snelle Sluis’: van slooplijst naar gemeentelijke monumentenlijst.

In maart 2016 maakte het Hoogheemraadschap  Schieland en Krimpenerwaard, de eigenaar van de Snelle Sluis, geheel onverwachts bekend dat het de sluis in 2017 wil laten slopen omdat het onderhoud en restauratie te kostbaar is. De Snelle Sluis vormt een verbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Rottemeren.

Snelle Sluis

Naar aanleiding van die plannen en de reeds in gang gezette sloopwerkzaamheden, heeft de Historische Vereniging Moordrecht een actie gestart om een petitie te ondertekenen die de sloop wellicht kan verhinderen.
Binnen 2 weken heeft de vereniging meer dan 500 handtekeningen ontvangen.

Gesterkt door de vele reacties en de rapporten die aangeven dat de ‘Snelle Sluis’ cultuurhistorische waarde heeft,  heeft het bestuur van de Historisch Vereniging Moordrecht op 29 juni jl. een aanvraag  bij de Gemeente Zuidplas ingediend om de ‘Snelle Sluis’ als gemeentelijk monument aan te wijzen.
Als de sluis de status heeft van een gemeentelijk monument is er hoogstwaarschijnlijk meer kans dat hij geheel of gedeeltelijk gerestaureerd wordt.

Ook heeft de historische vereniging het hoogheemraadschap schriftelijk verzocht haar besluit tot voornemen van sloop aan te houden totdat duidelijk is of de sluis de status van gemeentelijk monument krijgt.

Het College van B& W van de gemeente Zuidplas had al in juni 2015 het voornemen de sluis als gemeentelijk monument aan te wijzen. Helaas heeft de gemeente dit voornemen niet uitgevoerd doordat het hoogheemraadschap bezwaar had gemaakt.

De petitie kan nog steeds worden ondertekend via de de website van de historische vereniging. Klik hier.
Met de ondertekening van deze petitie roept u de Gemeente Zuidplas, de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en andere betrokken instanties op om de Snelle Sluis niet te slopen, maar financiële middelen te vinden voor de restauratie van het sluiscomplex.

(Bron: Historische Vereniging Moordrecht).

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *