Waarom de polder zal en moet veranderen

De plassen verdwijnen en het Groene Hart krijgt een nieuw aanzien. Dat voorspelt Peter de Ruyter over de bodemdaling.

Hoe vaak landschapsarchitect Peter de Ruyter (1965) in zijn jeugd niet in een van de talrijke slootjes rond zijn geboorteplaats Boskoop is getuimeld, is niet te tellen. Van oudsher is de kwekerszoon gebiologeerd door het veenweidelandschap in het Groene Hart. ,,Ik ben echt een kind van het veen. Het fascineert mij en doet mij pijn om dit OLYMPUS DIGITAL CAMERAcultuurhistorisch belangrijke landschap langzaam te zien verdwijnen”, zegt De Ruyter.
Tot zover zijn belangrijkste persoonlijke motivatie voor het in stand houden van de veenweiden.

Het gaat de landschapsarchitect vooral om het volledig benutten van de unieke eigenschappen van het veen; de sponswerking. Ook heeft veen het vermogen om zich te herstellen. Maak daar dan gebruik van, zegt hij. Inklinken van het veen en daarmee de bodemdaling levert volgens De Ruyter een groot aantal problemen op. ,,Het cultuurhistorische land met z’n verleden en verhalen verdwijnt. De biodiversiteit verslechtert. En omdat de zeespiegel stijgt, krijgen we meer te maken met verzilting. Het overtollige water is moeilijker af te voeren. Het betekent bijvoorbeeld ook dat de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen langzaam verdwijnen, omdat de omliggende gronden uitdrogen en het water zich een weg zoekt naar lager gelegen gebieden. Het heeft een enorme invloed op flora en fauna. Boeren krijgen te maken met te natte of te droge landen en voor de recreanten is er ook niks meer aan. Moet ik doorgaan?”

De Ruyter stelt dat veen de eigenschap heeft dat het kan aangroeien.  ,,Wij moeten gebruikmaken van het waterbergende vermogen van veen. Het is bekend dat de winters steeds natter worden en de zomers droger. Het landschap moet eigenlijk meebewegen met de seizoenen en zo de extremen in het weer beter opvangen. Daarnaast voorkom je met vernatting dat het veen inklinkt en verbrandt. Bij dit proces komt CO2 in de atmosfeer en die hoeveelheid is gelijk aan de uitstoot van een kolencentrale.”

Lees het hele artikel klik hier.

(Bron, Algemeen Dagblad, 20-11-2017)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Flora en fauna, Landschap. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *