Vliegtuigoverlast luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA)

Ook binnen de gemeente Zuidplas, met name in de omgeving van Zevenhuizen/Oud-Verlaat, wordt hinder ondervonden van het vliegverkeer van en naar de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Vooral nu er plannen zijn ingediend om het vliegverkeer uit te breiden, bestaan er de nodige zorgen bij de omwonenden.

Om meer zicht te krijgen rondom de vliegtuigoverlast  is hieraan in de laatste vergadering van het Platform Mooi Zuidplas aandacht besteed. Op verzoek van het platform heeft de voorzitter van de vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport (BTV), Hubert van Breemen,  ons tijdens de vergadering over de stand van zaken geïnformeerd.

De voorgenomen uitbreiding heeft onder andere tot gevolg dat het aantal vliegbewegingen zullen worden verhoogd van 50.800 in 2015 naar 85.000 als het voorkeursscenario van RTHA wordt gevolgd. Het aantal passagiers zal toenemen van 1,7 miljoen in 2015 naar 3 miljoen in het voorkeursscenario van RTHA.
Belangrijkste negatieve effecten van een uitbreiding zijn naast de geluidhinder ook toename van de CO2 uitstoot en de ontwikkeling van (ultra)fijnstof in een gebied wat al te kampen heeft met een te hoge concentratie. De standpunten van BTV zijn o.a.:

§  Hoofdpunt: eerder krimp dan uitbreiding van de geluidsnorm RTHA.

§  RTHA moet een kleine zakenluchthaven worden.

§  Het gaat de BTV om meer dan alleen kiezen uit de 6 projectalternatieven.

§  Uitplaatsing traumahelikopter. De daardoor ontstane ruimte binnen geluidsnorm (groten)deels ten goede laten komen aan omwonenden.

§  Nachtvluchten: minder categorieën van (nu tussen 23u en 7u) toegestane nachtvluchten.

§  Openingstijden (dag- en nachtregiem): maandag t/m vrijdag vanaf 22u (aangescherpt) nachtregiem, in weekend (aangescherpt) nachtregiem laten doorlopen tot bijv. 10 of 12u.

Mocht u meer willen weten over de ontwikkelingen van de luchthaven en de activiteiten van de vereniging BTV dan wordt verwezen naar  de website: www. BTV-RotterdamAirport.nl.  Via die website kunt u zich ook aanmelden voor een lidmaatschap.

Voor het laatste politieke nieuws verwijzen wij u nog naar een artikel in Hart van Holland online: http://www.hvhonline.nl/pages/posts/slecht-nieuws-uit-verschillende-hoeken-voor-vliegveld-rtha

 

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *