Start bouw brugverbinding Eendragtspolder

De bouw van de brugverbinding naar de Eendragtspolder is van start gegaan. Het Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Zuidplas realiseren deze brugverbinding samen, met een subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

brug ringvaart eendragspolderOm de brug aan te leggen worden 533 palen in de grond geheid voor de brug en de toekomstige weg. Ook zal 86 m damwand moeten worden aangelegd voor de bouw. Vervolgens kan de aannemer starten met het bouwen van de brug. Naar verwachting wordt de brug opgeleverd in juli 2016. Bij de bouwlocatie is inmiddels een bouwbord geplaatst om omwonenden en weggebruikers te informeren.

Achtergrond brugverbinding Eendragtspolder

Het college van de gemeente Zuidplas en het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Rottemeren hebben in juni 2014 ingestemd met een realisatieovereenkomst voor de bouw van een brug tussen de N219 en het Rottemerengebied. Deze brug is noodzakelijk om de bereikbaarheid van de Eendragtspolder en het Rottemerengebied te verbeteren. Met de aanleg van de brug wordt een hogere verkeersbelasting in het omliggende gebied (Zuideinde en het dorp Zevenhuizen) voorkomen. De brug wordt gerealiseerd in het verlengde van de Van Oudheusdenweg. De kruising tussen de Van Oudheusdenweg en het Zuideinde is al westwaarts verlegd om voldoende ruimte te creëren voor een goede aansluiting op de brug.

Ontwerp

De brug is een ontwerp van architect Marc Verheijen van het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. In samenspraak met het recreatieschap en de gemeente is hij tot een markante verschijningsvorm gekomen. Er is gekozen voor een vorm die past bij de situering van de brug: deze vormt een verbinding over de hooggelegen Ringvaart van de Zuidplaspolder naar de vanuit de Zuidplaspolder onzichtbare Eendragtspolder en achtergelegen Rottemeren.

De brug is een zogenoemde staartbrug. Bij opening van de brug wordt het hele brugdek opgetild. Het contragewicht zit verwerkt in de pyloon die bij opening van het brugdek achterover kantelt. De openingsrichting van de brug is gelijk aan alle andere (ophaal)bruggen over de Ringvaart.

(Bron: www.omroepzuidplas.nl, 16/10/2015)

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Bouwactiviteiten/Grondaankopen, Mobiliteit. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *