Sloopplannen Snelle Sluis leidden tot een golf van kritiek

Ooit stonden nabij bij de Snelle Sluis bij Moordrecht meer molens dan in Kinderdijk. Nu is de overbodig geworden oude sluis het laatste bouwwerk dat nog herinnert aan de droogmaking van de Zuidplaspolder. Maar hoelang nog?

Het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard opperde anderhalf jaar geleden plannen om de oude Snelle Sluis te slopen. Voor de veiligheid voor recreanten en passanten en omdat de sluis overbodig is sinds in 1987 een nieuwe sluis werd aangelegd. De sloopplannen leidden tot een golf van kritiek.

Snelle sluis 09072017

Adri den Boer (links) en Jan Arends, met op de achtergrond de Snelle Sluis in Moordrecht. © Frank de Roo

Een ‘icoon’ van de Zuidplas noemt de historische vereniging in Moordrecht de Snelle Sluis. Streekhistoricus Adri den Boer en Jan Arends van de Vereniging Sluizen en Stuwen beamen dat. ,,Behalve één afgeknotte molen is dit het enige grote object dat nog resteert van de droogmaking van Zuidplas”, stelt Den Boer. Jan Arends: De geschiedenis van de Snelle Sluis begint eind 17de eeuw. De dorpen in en rond het huidige Zuidplasgebied werden toen bedreigd door oprukkende plassen die waren ontstaan door de vervening. De eerste plannen voor inpoldering werden gesmeed. In 1807 pakte het rijk het op en zette een staatsdroogmakerij op. In 1829 begon de trapsgewijze uitmaling van het water uit het Zuidplasgebied. Tussen Moordrecht en Kortenoord maalden maar liefst 21 molens de polder achter dit deel van de Hollandsche IJssel droog. Ter vergelijking: in Kinderdijk staan er 19.

Lees verder: klik hier

(Bron: www.ad.nl/gouda, 9 juli 2017)

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Cultureel erfgoed. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *