Nog geen gebruiker voor monumentale boerderij ’t Land Kanaän

Zevenhuizen – Vier twee-onder-een-kap-woningen en acht rijtjeshuizen wil de gemeente laten bouwen op het erf van rijksmonument ’t Land Kanaän in Zevenhuizen. Dat werd duidelijk op een goed bezochte inloopavond op dinsdag 12 januari. De stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle heeft een zienswijze tegen het ontwerp-bestemmingsplan aangekondigd.

Vier jaar geleden vond de eerste inloopavond van de gemeente plaats over bebouwing en herinrichting van het boerderijterrein aan de Eendrachtsdijk. Bewoners waren toen bang voor overlast door extra parkeerplaatsen en frequente bezoeken aan de boerderij, wanneer die een nieuwe functie zou krijgen. De bezwaren hebben volgens de gemeente geleid tot een aangepast plan voor de herontwikkeling van het boerderijcomplex.

Het plan voorziet nu in de bouw van vier twee-onder-een-kap-woningen en acht rijtjeshuizen. Een aantal huizen moet aan de specifieke wooneisen van ouderen voldoen. De gemeente wil de woningen over drie maanden in de verkoop hebben en hoopt dat de projectontwikkelaar in het najaar met de bouw kan starten.

Voor de boerderij, die ook wordt verkocht aan de projectontwikkelaar, wordt gedacht aan een gemengde bestemming; in het pand moeten woningen, bedrijfsruimtes en maatschappelijke functies kunnen worden gecombineerd. Verbouwing en renovatie zijn afhankelijk van de plannen van een koper, waarnaar de projectontwikkelaar nog op zoek is.

De stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle heeft bezwaren tegen de plannen met het boerderijcomplex. Pim van der Zalm: “Het complex bestaat uit vier rijksmonumenten; de boerderij zelf, het zomerhuis, de wagenschuur en het hek. In het nieuwe bestemmingsplan zijn het hek en de wagenschuur niet meer als zodanig opgenomen. Dat zou kunnen betekenen dat ze gesloopt worden, wat overigens een strafbaar feit is.”

Het ontwerp-bestemmingsplan ligt nog tot en met woensdag 17 februari ter inzage op het gemeentehuis in Nieuwerkerk.

(Bron: hvhonline.nl, 21-01-2016

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Bouwactiviteiten/Grondaankopen, Cultureel erfgoed. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *