Informatieavond: Hitland moet drukker worden, maar toch rustig blijven

Een klimbos, een hondenhindernisbaan en een waterspeelplaats. Het is slechts een greep uit wat er in recreatiegebied Hitland aan voorzieningen bij zou kunnen komen. De plannen van het recreatieschap werden woensdag 7 oktober gepresenteerd tijdens een informatieavond in het clubgebouw bij de golfbaan. Een avond waar ook uitgebreid ruimte was voor de ideeën en opmerkingen van ruim zeventig aanwezige omwonenden.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgens wethouder Rik van Woudenberg is de doorontwikkeling van het recreatiegebied nodig om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken: “Iedereen vult recreëren anders in. Op dit moment zijn er vooral voorzieningen die gericht zijn op diegenen die op zoek zijn naar rust en groen. Door het gebied verder te ontwikkelen hopen we ook mensen naar het gebied te halen die bijvoorbeeld op een meer actieve manier van de buitenlucht willen genieten.” De wethouder, die daarnaast ook voorzitter is van het recreatieschap, gaf aan dat er veel geld wordt uitgegeven aan Hitland en dat het schap daarom ook een maximaal aantal inwoners warm wil laten lopen voor het gebied.

Door deze brede doelstelling is de diversiteit van de plannen aanzienlijk. Overkoepelend wil de gemeente een herkenbare gebiedseigen huisstijl maken, zodat toekomstige bezoekers duidelijk zien dat ze in Hitland zijn. Verder zijn er plannen voor een boerenlandpad, vier kanosteigers en een buurtmoestuin. Ook wil het recreatieschap in de toekomst sportieve evenementen zoals een obstakelloop aan gaan trekken. Tinco Lycklama, die namens het recreatieschap onderzoek deed naar de mogelijkheden van het gebied, benadrukte dat de nieuwe ontwikkelingen in het gebied geen nadelig effect hebben voor diegenen die Hitland intrekken om rust te zoeken: “Wij willen er juist voor zorgen dat het gebied een mooie balans krijgt.”

De aanwezigen reageerden gevarieerd op de gepresenteerde plannen. Zo benadrukte een omwonende dat zij het mooie plannen vindt en stelde voor om ook een kleine trimbaan aan te leggen. Naast soortgelijke enthousiaste reacties waren er ook zorgen te horen. Een bewoner vroeg zich bijvoorbeeld hardop af of meer mensen in het gebied niet ten koste zal gaan van de rust. Een andere aanwezige is van mening dat de inwoners van Capelle en Zuidplas niet voldoende zijn gehoord. De vele suggesties vanuit de zaal resulteerden in een hele lijst aanbevelingen. Eén bewoner maakte zich hard voor een fierljep-steiger, een andere vroeg aandacht voor de onderhoud van ruiterpaden. Iemand anders opperde weer om de surveillance ’s nachts aan te scherpen om vandalisme te voorkomen.

Van Woudenberg gaf aan dat alle suggesties worden meegenomen in het verdere proces rondom de ontwikkeling van Hitland. Verwacht wordt dat het definitieve plan aan het eind van dit jaar wordt vastgesteld. Het recreatieschap staat daarom de komende tijd nog open voor suggesties voor initiatieven in het gebied. Deze kunnen worden gemeld via info@hitland.nl.

(Bron: hvhonline.nl, 15-10-2015)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Flora en fauna, Landschap, Recreatie. Bookmark de permalink.

1 Response to Informatieavond: Hitland moet drukker worden, maar toch rustig blijven

 1. THEO de Vlaming schreef:

  Welke groeperingenen belangenverenigingen willen samen met de stichting Steenovens Klein Hitland deelnemen in de ontwikkeling van een bezoekerscentrum Steenovens Klein Hitland.
  Invalshoeken:
  -Natuur en milieu
  -Duurzaamheid en energie
  -Geschiedenis en ambacht
  -Educatie en training
  -Praktijkonderwijs en werkplaats
  -Innovatie en creativiteit en studio’s
  -Architectuur en vormgeving
  -Bedrijven in de Zuidplas
  -De kracht van de Hollandsche IJssel
  Etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *