Het Reigerbos in Zevenhuizen

Eeuwen geschiedenis gaan vooraf aan het ontstaan van de gemeente Zuidplas. De musea die de gemeente rijk is zetten zich in om het erfgoed van de kernen voor het voetlicht te brengen en door te geven aan volgende generaties. Vrijwilligers van de drie historische verenigingen doen in deze rubriek een boekje open over voorwerpen uit vervlogen tijden. Deze week het Reigerbos van de Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle.

Er wordt wel eens gedacht dat het in vroegere dagen in deze streek armoe troef was, maar dat is niet het geval. Goed, er moest door de meeste mensen hard gewerkt worden voor eten en huisvesting, maar dat gold niet voor iedereen. In de 15e en 16e eeuw was er in Zevenhuizen een heus kasteel, althans een groot, versterkt huis omgeven door een slotgracht. Dit Huis ter Duyn behoorde toe aan de adellijke familie Van der Duyn. Deze grootgrondbezitters hadden tevens de beschikking over een groot bos: ’t Sevenhuyse bos. In dit bos huisden enorme hoeveelheden vogels, zoals reigers, kwakken (kleinere soort uit de reigerfamilie), lepelaars, duiven, kraaien en aalscholvers. Door de vogelrijkdom werd het Zevenhuizense bos ook wel Vogelbos of Reigerbos genoemd.

Omdat men vroeger niet zo kieskeurig was wat eten betreft en vooral de jonge, nog niet vliegbekwame vogels als lekker hapje werden beschouwd, werden ze door het heftig bewegen van de takken uit hun nesten gejaagd, opgeraapt en verkocht. Deze praktijk van jagen werd pas aan het eind van de 17e eeuw beëindigd. Het waren dan wel geen gebraden haantjes die uit de bomen vielen, de mensen waren er verzot op. De vogels (mogelijk ook ander wild) waren zo gewild dat ook stropers probeerden ervan mee te profiteren. De toegang tot het bos werd daarom zoveel mogelijk afgesloten en bewaakt. Op stropen stonden toentertijd niet alleen oplopende geldboetes, maar zelfs lijfstraffen.

Waar het bos en het kasteel gelegen hebben is niet met zekerheid te zeggen. Op één van de bekende kaarten wordt het terrein aan de noordwestzijde begrensd door De Sijde. Op een andere kaart, te vinden in ons Historisch Centrum, is het hele gebied te zien. Op de huidige kaart van Zevenhuizen liggen op ongeveer dezelfde plek de Lange Zijde, de Boslaan, de Bosgracht en de Van der Duynlaan. Dat kan bijna geen toeval zijn.

 

Meer informatie over het cultureel erfgoed in de Gemeente Zuidplas:

(Bron: www.hvhonline. nl, 17-01-2016).

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Cultureel erfgoed, Landschap. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *