Gedeputeerde Zuid Holland: ‘Bouwen in polder alleen bij hoge uitzondering’

De polder gaat op slot voor woningbouw. Alleen bij hoge uitzondering mogen gemeenten hier nog huizen uit de grond stampen, zegt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Met het aantrekken van de economie stijgt ook de huizenkoorts. Gemeenten hebben de mouwen opgestroopt om nieuwe woonwijken uit de grond te stampen. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA, ruimtelijke ordening) wil zorgvuldig met de ruimte omgaan: ,,We kunnen niet zomaar ineens woonwijken in de weilanden neerpletteren. WeAdri-Bom-Lemstra portret sturen daar meer op dan gemeenten wellicht in het verleden gewend waren.”

Bom vervolgt: ,,Bouwen binnen de steden en dorpen is wellicht moeilijk, moeilijker dan een weiland omploegen. Maar op de lange termijn is het wel beter. Na het jaar 2030 is een krimp van de bevolking te verwachten, in Alphen zie je al eerder een kantelpunt. Het groen krijg je dan niet terug. Of nu niets mag in het Groene Hart? Jawel, maar we moeten inzetten op veelal moeilijker plannen. Het kán wel.”

Omkatten
Binnen grotere plaatsen als bijvoorbeeld Alphen en Bodegraven is nog van alles mogelijk. ,,Je kunt leegstaande kantoren omkatten naar woningen. Er liggen vaak bedrijventerreinen binnen de bebouwde kom waar je wonen en werken meer kunt mengen. De economie draait wel zó goed dat dat betaalbaar is. Als je de druk er vanaf haalt, kijkt een gemeente niet meer naar die moeilijkere plekken. Dan krijg je nare bedrijventerreinen met veel leegstand en verpaupering.”

Wij zijn nog niet overtuigd dat echt alle mogelijkheden zijn benut.

,,Buurgemeenten van Rotterdam boden recent aan om voor de Maasstad te bouwen. Maar die woningzoekenden trekken alleen tijdelijk uit de stad weg. Ik geef je op een briefje dat Rotterdam zelf voor hen wil bouwen. Er waren alleen even geen concrete plannen. Aan zo’n vraag toegeven betekent dus dat die extra nieuwbouw dubbelop wordt neergezet. Daarom zijn regioafspraken zo nodig.”

Lees het hele artikel hier .

(Bron: Algemeen Dagblad, 18 november 2017)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen nieuws, Bouwactiviteiten/Grondaankopen, Landschap. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Gedeputeerde Zuid Holland: ‘Bouwen in polder alleen bij hoge uitzondering’

  1. Hans Smulders schreef:

    Wat is “hoge uitzondering” ? Op slot is op slot !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *